Ekskursija pėsčiomis po Kretuono archeologinę vietovę Skiriama prof. Marijos Gimbutienės metams paminėti

1978 m. kalvelėje prie Kretuono ežero buvo aptikta pirmoji akmens amžiaus gyvenvietė ir čia prasidėjo nuodugnūs archeologiniai tyrimai. Per du dešimtmečius vadovaujant prof. Algirdui Girininkui buvo surastos kelios dešimtys senovės gyvenviečių sausumoje ir virš vandens, piliakalnis, akmens ir bronzos amžiaus kapinynas, daugybė kaulo, rago, titnago, molio ir kitų radinių, kurie formavo mūsų supratimą apie Aukštaitijos ir visos Lietuvos priešistorę. Minėtų unikalių radinių tyrimai tęsiasi, šiandien Kretuono archeologinės vietovės vardas yra žinomas toli už Lietuvos ribų!

Europos kultūros paveldo dienų proga Aukštaitijos nacionalinio parko direkcija kviečia į ekskursiją po reikšmingiausias Kretuono apyežerio, Reškutėnų, Žemaitiškės archeologines vietas. Ekskursijos vadovas – Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto archeologas, dr. Vykintas Vaitkevičius – papasakos apie Kretuono archeologinės vietovės tyrimus ir jų reikšmę, visi kartu aptarsime aktualius paveldosaugos ir paveldo sklaidos klausimus.

Ekskursijos dalyviai pėsčiomis nueis 6 km ir aplankys (eilės tvarka): Reškutėnų akmenį su plokščiadugniu dubeniu, Reškutėnų piliakalnį, Kretuono apyežeryje surasto akmens ir bronzos amžiaus kapinyno vietą, Reškutėnų (Žemaitiškės) senovės gyvenvietę II.

Prašome pasirūpinti tinkama avalyne, šilta apranga ir apsauga nuo lietaus; pasiimkime arbatos ir sumuštinių.

Po ekskursijos visi kviečiami į tautinio kulinarinio paveldo edukaciją Reškutėnų amatų centre.

Renginio metu privaloma laikytis būtinų saugumo reikalavimų, veikloms uždarose patalpose būtinas galimybių pasas ar ES skaitmeninis COVID pažymėjimas.
Ekskursijos dalyvių registracija el. p. [email protected] arba tel. nr. 8 659 82337.
Renginys nemokamas. Renginyje bus filmuojama ir fotografuojama.
Organizatorius – Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija
Projektą iš dalies remia Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

  • 2021-09-21  nuo 10:00
Lygumų apžvalgos bokštas
  • Nemokamas